ooo

2. Zorg dat je er representatief uit ziet.

BLA

 Per functie verschilt de dresscode voor een sollicitatie, maar bij sollicitatiegesprekken geldt: je bent nooit overdressed.

Je kunt er beter te netjes uitzien dan te onverzorgd. Zorg dat je de kleding ruim van tevoren past en klaar legt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Belangrijk is ook dat je op de details let. Zorg bijvoorbeeld dat je schoenen gepoetst zijn en je nagels gelakt. 

1. Een goede voorbereiding is het halve werk!

 

Bereid een sollicitatiegesprek goed voor, door een aantal voorbeeld vragen te oefenen, zoals: "Wat zijn je sterke en zwakke punten?" en "Waarom ben jij de meest geschikte kandidaat voor deze functie?". Het is ook handig om je CV en eventuele motivatiebrief uitgeprint mee te nemen.

 

 

 

 

3. Wees gecontroleerd en respectvol

 

Stel je altijd netjes en beleefd op tijdens een gesprek, en doe respectvol naar je toekomstige werkgever. Luister goed naar wat de werkgever te zeggen heeft en geef hier een doordacht antwoord op. Het is bovendien prettig als je rust en controle uitstraalt tijdens het gesprek. Zit rustig en stil in een open houding en ga niet zenuwachtig zitten friemelen. Praat bovendien ook rustig en gecontroleerd. Denk na over alles wat je zegt, zeg niet te veel "eh", laat geregeld pauzes vallen en praat niet te snel. 

 

 

 

 

6. Geef niet op

 

Wanneer je uiteindelijk niet de geschikte kandidaat blijkt te zijn moet je het hier niet bij laten zitten. Blijf verder zoeken naar geschikte vacatures en blijf solliciteren! Vraag wel altijd naar de gronden waarop je bent afgewezen, hier kun je de volgende keer weer van leren! Wanneer het overigens erg lang duurt voordat je reactie krijgt na je sollicitatie, schroom dan niet om een reminder te sturen. Een pro-actieve houding wordt vaak beloond. Je kunt ook een bedankbrief sturen. 

 

 

 

 

5. Vraag naar de voorwaarden.

 

Vergeet tijdens een gesprek niet te vragen naar de voorwaarden die bij de baan horen. Ten eerste komt dit ge├»nteresseerd over en ten tweede is het praktisch. Als er bijvoorbeeld voorwaarden gesteld worden waar je niet aan kunt voldoen is het het beste om dat wel eerlijk te vermelden. Ook het salaris hoort bij de voorwaarden. Het is niet gewenst om als sollicitant hiernaar te vragen, maar je werkgever kan vragen wat je geschikt lijkt. Bedenk daarom alvast een bedrag. 

 

 

 

 

4. Wees positief

 

Met een positieve houding straal je zelfverzekerdheid en optimisme uit, gewilde eigenschappen. Niet alleen je houding moet positief zijn, door middel van een glimlach en een open houding, maar ook je woordkeuze. Belangrijk is ook dat je positief spreekt over eerdere werkervaring. Mocht je negatieve ervaringen hebben, licht dan hier je eigen positieve kanten in uit. 

 

 

 

LEIDSCH WERK           E: leidschwerk@outlook.com